Doživite najbolja vina i hranu plešivičkog kraja

OLD JACK OLDTIMERS LOGO

Ako volite dobru hranu i kvalitetno vino, Plešivički kraj je idealno mjesto za to.

Najbolji način za obići najatraktivnije vinarije i restorane destinacije je vozeći se u jednom od old-timera. Ova specifična tura garantira stručno vođenje u destinaciji i nudi jedinstven doživljaj upoznavanja s autohtonom enogastronomskom ponudom kraja.
Tura uključuje posjet dvjema vinarijama i jednom restoranu, te panoramsku vožnju po plešivičkim bregima.
U sklopu stručno vođene vinske degustacije, kod svakog vinara biti će posluženo 4 vina dok je u restoranu predviđen obrok od 3 slijeda.

 

Biciklističke staze

Obiteljska staza, staza vizura, staza kamena, staza tradicije, staza vode, staza baštine, staza prirode ili specifična staza vina – svaka od njih nudi nešto posebno i zanimljivo svakome avanturistu ili turistu, ali i svima onima koji već sada dobro poznaju Jasku ili pak ovdje oduvijek žive. Pronađi i Ti svoju stazu!

Naime, aplikacija Jaska Bike će uz pomoć vašeg pametnog telefona sigurno voditi kroz 8 zanimljivih ruta različitih karaktera. Pomoću aplikacije već prije samog puta možete se pripremiti i saznati o svemu što na toj ruti možete vidjeti, ali i što vas na istoj očekuje. Prethodno upoznavanje s aplikacijom, pomoći će vam pri odabiru najbolje staze – s  obzirom da su staze precizno tematski odrađene: udaljenost rute, težina rute te previđeno trajanje. Navođenje aplikacijom naučiti ćete i otkriti o; bogatstvu jaskasnke gastronomije, baštine i tradicijskih elemenata –  prirode ljepote baštine ili pak pronaći najdraže vino. 

Grad Jastrebarsko i TZGJ kontinuirano ulažu u razvoj cikloturizama.
Nakon nabavke električnih bicikala i izgradnje moderne garaže putem koje posjetitelji mogu unajmiti e-bicikle, označeno je 250 km staza, a sada je napravljena i aplikacija Jaska bike.  Uskoro cikloturiste na navedenim stazama očekuju i odmarališta kako bi dodatno uživali u prirodi. 

Aplikacija je potpuno besplatna, a ukoliko ostanete bez interneta i/ili signala, stazu možete pratiti kroz preuzete GPX tragove i prometnu signalizaciju.

Kulturne znamenosti

Želite li putovati kulturološki kroz prostor i vrijeme, područje Jastrebarskog i okolice s nizom vrijednih sakralnih objekata, dvoraca, kurija i kulturnih institucija idealno je mjesto za Vas!

Crkve i kapele visoko uzdignutih zvonika u gotovo svakom jaskanskom zaseoku pružaju mogućnost upoznavanja autohtone kulturno-povijesne Stara tradicionalna zipka Interijer Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko Crkva svetog Petra – crkva najviše spomeničke vrijednosti gradnje, a njihove unutrašnjosti čuvaju bogato sakralno blago i pružaju svakom putniku namjerniku uvijek potreban mir i duhovnu obnovu. Uz dvorce i kurije grofova Erdödy i Oršić možete se uputiti na nezaboravan izlet u svijet mašte i prošlosti naših predaka.

Jaska i okolica pružit će Vam zaista bogatu i zanimljivu kulturnu baštinu!

Planinarenje

Bilo da ste strastveni planinar, zaljubljenik u netaknutu prirodu ili jednostavno tražite mir i pogled u zvjezdano nebo, naša kuća za odmor, pruža savršenu bazu za vaš bijeg.

Japetić, najviši vrh Plešivice (879 m),
zbog svoje je očuvane prirodne ljepote proglašen rezervatom šumske vegetacije. Posebno su vrijedne bukove šume, ali i bogata planinska flora koja prekriva gorske livade.

Na samom vrhu postavljena je razgledna piramida visoka 12 metara s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli kraj.
Za lijepog vremena, s terase planinarskog doma na Žitnici poznatog po izuzetnoj domaćoj kuhinji, pruža se pogled na Pokuplje, Žumberak, Klek pa čak i sve do Alpa.

Do Japetića vode brojne dobro označene planinarske staze i cesta kroz Dragu Svetojansku. Idealno je to mjesto za planinare, izletnike, bicikliste, letače i ostale zaljubljenike u prirodu.
Na krškom ravnjaku u blizini Japetića nalazi se napušteno selo Grabarak, poznato po očuvanoj ruralnoj arhitekturi.