Ekološki uzgoj krušaka i jabuka

Opg Peteljka bavi se ekološkim uzgojem krušaka i jabuka na površini od 4,32 hektara. Voćnjak na kojem su prije više od 20 godina posađene stare kruške viljamovke, rekonstruiran je novim sadnicama krušaka, jabuka i šljiva i to starih sorata, otpornijih na bolesti, štetnike i ekstremne vremenske uvijete.

Ideja za nastanak ovog malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva rodila se nakon što su nositeljica gospodarstva i njezin partner iz grada odselili na selo i započeli sa ekološkim i permakulturnim uzgojem vlastite hrane na starom imanju koje su obnovili za život.
Život u drvenoj kući, u autentičnom seoskom okruženju gdje su nekada živjele obitelji koje su bile potpunosti održive, vlasnike je potaknuo da se u slobodno vrijeme, nakon boravka na poslu u zatvorenom prostoru, počnu baviti poljoprivredom, kako bi smanjili ekološki otisak i proizvodili vlastitu hranu bez zagađenja okoliša, uz minimalnu upotrebu ambalaže.
Tako su započeli sa rekonstrukcijom voćnjaka, koji od 2018.g. održavaju na ekološki način bez upotrebe pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva.

Dobiveni rezultat je zdravo ekološko voće i površina voćnjaka na kojoj uslijed održavanja isključivo košnjom, borave brojni korisni kukci, pčelice, leptiri i oprašivači te rastu biljke koje vrše tzv. „zelenu gnojidbu“.

Uslijed povećanja troškova poljoprivredne proizvodnje, poglavito one ekološke, zajedno sa članovima obitelji, odlučili smo registrirati dodatnu djelatnost na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i to ruralnu kuću za odmor „Deja View“ u kojoj nudimo gostima smještaj u jedinstvenom ambijentu, okruženom prirodom.

Gostima koji borave u kući za odmor nudimo i usluge pripremanja i posluživanja hrane i pića na lokaciji sjedišta OPG-a, na adresi Malunje 35, gdje se nalazi obnovljena tradicijska kuća u kojoj stanujemo, gospodarske zgrade kušaonica naših proizvoda.

Na taj način smo povezali djelatnost opg-a i onu dodatnu, kako bi posjetitelji mogli vidjeti način na koji uzgajamo i pripremamo hranu, sokove, sudjelovati u djelatnostima na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a kako bi promovirali održivi način življenja i bavljenja poljoprivredom.